Köpek Çiftliği Kaynak |
Arkadaşlar bugün harika bilgiler edindim. Sizlerle paylaşmak istiyorum. Takip ettiğim bir blogtan ingilizce okudum. Çok ama gerçekten çok uzun bir yazıydı. Otobüs yolculuğunda ne yapılır diye düşünürken önceki gün yazıyı görmüştüm ve uzun olduğundan dolayı sonra okurum demiştim. O aklıma geldi ve açtım başladım okumaya. Aklımda kalanlar çerçevesinde kısacık bahsetmeyi düşünüyorum. Konusu başlıktanda anlaşılabileceği gibi Kore'deki insanların köpek eti yemeleri ile alakalıydı.
Ya gerçekten uzun bir yazı yazmış. Taa yemeğin tarihinden girmiş, geleneksel açıdan incelemiş vb. makaleler bulup koymuş, araştırmalar, incelemeler, anketler, mitolojiler... Hemen başlayalım o zaman. Kore mutfağının gelişme yönü şöyle olmuş arkadaşlar; genelde insana fayda sağlayacak ve ona avantaj kazandıracak tipte
şeylere başvurulmuş. Örneğin, yemeklerinde sarımsak oldukça çok kullanılıyor. [Bu arada şu sıralar Kore mutfağına acayip ilgim var, epey video izliyorum :)] Kimchi'yi bilirsiniz değil mi_? Kimchi bizim turşumuza benzer Korelilerin tarihi bir yemeği diyelim. Bu kimchinin tuzu ve sarımsağı oldukça bol oluyor. Nedenide şuna gösterilmiş; sarımsak kimchinin kurtlanmasını önlüyormuş(tabii bir sürü etken vardırda yazıdan kısmen bunun üstüne yapılandırılmış). Bunun gibi köpek etininde bir kaç faydası gibi şeylerinden bahsedilmiş :) Ben buraları çok hızlı geçtim burada bahsetmeninde mantığı pek yok. En büyük özelliği olarak çok lezzetli olması gösteriliyor. Ayrıca yemeklerin illaki fayda sağlaması gerekmiyormuş. Mesela sazan balığı bunlara pek lezzetli gelmiyormuş. O açıdan pek tüketmiyorlarmış.Harbiden mi_? o_O Yok canım ŞAKA olsun diye koydum bunu. |
Bundan epey zaman önce köpek eti oldukça tüketiliyormuş. Tabii ki bizim bildiğimiz, düşündüğümüz gibi değil. Nedir bizim düşündüğümüz tavuk, sığır eti gibi yemeklerde kullanılıyor, sık sık tüketiliyor. Hayır efendim, öyle değil. Çok sık tüketmiyorlarmış. Nasıl düşünebiliriz, özel günlerde diyelim ya da kutlamalarda olabilir. Anlayacağınız 1-2 ayda falan. İşin ufağından tarihi böyle. Fakat bizim açımızdan şöyle düşünmemek lazım; ay efendim günah, olmaz bu ne ya dememeliyiz. Ona bakarsanız Hindistan'da inek kutsal ama Türkiye'de oh ne güzel, kesip ne güzelde yiyoruz. Bu açıdan bakarsak daha güzel olur yani demek istediğim bir noktada objektif, tarafsız bakabilmek gerekiyor.
Gelelim günümüzde Güney Kore'de köpek etinin yerine.
2008 yılında orta ve üst yaştaki insanlar arasında yapılan bir ankete göre köpek eti yiyor musunuz ve bu yasallaştırılmalı mı sorularına verilen evet-hayır oranları şu şekilde(sayıları tam hatılamıyorum ama yaklaşık olarak): %69 Evet, %31 Hayır.
Aynı anket gençler arasında düzenlendiğinde %49 Evet çıkıyor. Ama 2010 yılında aynı anket düzenlendiğinde orta ve üst yaş grubundaki oranlarda pek bir değişme olmuyor ama gençler arasındaki oranlarda epey bir değişiklik gözleniyor ki şu şekilde(hatırladığım kadarıyla); oran %60 - %65 Hayır çıkıyor. Sizinde gördüğünüz gibi gençler arasında köpek eti yenmesine olan tepki giderek artıyor. Eskiden evlerde beslenen köpek yok denecek kadar azmış. Hatta evde, evcil hayvan olarak beslenen köpek türü bir taneymiş. Türün adını hatırlamıyorum. Ama günümüzde yaygınlaşmaya başlamış. Gençler arasında gruplaşıp sokaklarda protesto yapılmaya bile başlanmış.
Köpek etinin yasallaştırılmasına karşı eylemler (2008) Kaynak |
Şimdilerde yaşlılarda dahil olmak üzere köpek eti yenme oranı oldukça azmış, yılda 1-2 defaya kadar düşmüş ama halen daha Kore'de köpek etinden yemek yapan restorantların olduğu bir gerçek. Mesela Kore'de de tavşan eti neredeyse hiç tüketilmiyormuş. Fakat tavşan etini çok fazla tüketen ülkeler var. Hee diyorsanız ya köpekler çok şeker, güzel şeyler yenir mi hiç, alın size tavşanda çok şeker-tatlı hayvan yenir mi hiç_?...
Ayrıca bugün bir Koreli ve Kore'de yaşayan bir arkadaşımlada bu konu üzerinde konuştuk. Bana söylediği şey şuydu; ben ne yedim ne de çevremde yiyen biriyle karşılaştım ama yiyenler var biliyoruz. Sizin düşündüğünüz gibi, yediğimiz biftek, tavuk vb. yer gibi sık tüketilen bir şey değil. Yılda bir defa anca tüketiliyordur.
Yazdıklarımızı bir sonuca bağlayıp özetleyelim.
Sonuç Olarak:
1) Koreliler köpek eti yiyorlar ama benim ve sizin düşündüğünüz gibi sığır eti, tavuk eti yer gibi sık değil.
2) Eğer beğenmiyorsanız, yemek istemiyorsanız ne âlâ. İstediğinizi tüketip mutlu olabilirsiniz. Koreliler(yaşlılar) köpek etinin lezzetli olduğunu düşünüyorlar.
3) Gençlerde acayip derecede bu konuya duyarlılık artmış durumdadır. Köpekleri yemek yerine evde evcil hayvan olarak bakmayı tercih edeceklerini söylüyorlar.
...........
Benim şahsi yorumum sizinde okuduğıunuz gibi gençler arasında giderek popülaritesini kaybetmiş hatta karşıtları oluşmuş bir konu bu. Zamanla bu köpek eti yemenin Kore kültüründen kalkacağını düşünüyor ve inanıyorum.
Saygılarımla.
Teşekkürler.. |
*Her türlü yorum ve tartışmaya açık bir konudur
(sınırlar aşılmadığı sürece). Her türlü sorularınızı sorabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım. Bilmediklerimi araştırıp, okuyup, bulup sizlerle paylaşmaya çalışırım.
Güney Kore'de Köpek Etinin Yeri ...
Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu.
2/16/2012
Oylama:
domuz derisini bayıla bayıla yiyenlerin köpek eti yemesi çok da tuhaf olmasa gerek..
YanıtlaSilgerçinasıl bir midedir bu anlamış değilim halen..
Tabii her toplumun değerleri değişebiliyor. Bu yemek bile olsa farklılık gösteriyor. Ben bir eleştiri getirmek istemiyorum, istemiyorsak, sevmiyorsak yemeyiz. Bu kadar basit değil mi? ;)
YanıtlaSil*O domuz derisini nasıl yiyorlar onu bende anlamıyorum. Bildiğin yağ... :D Ben tavuğun derisini yiyemiyorum.
Mutfak kesinlikle bir kültürdür. Her milletinki kendine hastır. Fransızlar salyangozdan tutun kurbağa bacağına kadar yiyorlar. Bence köpek eti yenmesine gösterilen tepkinin sebebi nasıl öldürüldükleriyle ilgili. Etin elde edilme şekli biraz hunharca. Birkaç dizide domuz kanını yemek pişirmede kullandıklarına dair bir bilgiye rastladım. İnternette baktım ama bulamadım. Acaba sizin bu konuyla ilgili bilginiz varmı merak ettim. Tüm bu paylaşımlar için de ayrıca teşekkür ederim:))
YanıtlaSilNot: Kurbağa bacağı pişirmek için canlı kurbağaların bacakları kesilir ve tekrar akvaryuma atılırlar. Kurbağanın tamamı öldürülmez.
Yani youtube'tan o kadar cok kore yemeği videosu izledim ama hiç böyle bir şeye rastlamadım ve izlediğim videolar korelilerin sürekli yedikleri yemeklerdir. Günlük hayatta vb... Domuz eti yedikleri kesin hatta derisini barbekü yapıyorlar :D. Kanınıda kullanıyor olabilirler belki ama belki. Çok nadir bir yemektir kesin o. Benim fikrime göre. Her gün yedikleri bir şey değildir diye düşünüyorum.
YanıtlaSilEk olarak bu kurbağa olayı caniceymiş ya. Acaba tekrar mı büyüyor bacakları_?
Bu konu için çok teşekkürler blogun gerçekten harika
YanıtlaSilRica ederim, teşekkürler.
YanıtlaSilKimseye yanlış bilgi vermiyeyim. Az önce nette biraz tariflere baktım. Kurbağaları tamamen öldürüyorlarmış. Domuz kanıyla ilgili olarakta iki yemek adına ulaşabildim. Biri Soondae, diğeri Haejangguk. Ne olduklarına dair hiçbir fikrim yok:(
YanıtlaSilBu yazdığınız 2 yemeğide araştırdım. Birisinin kan ile alakası yok. Domuzun bağırsaklarının içine yemeği dolduruyorlar pişiriyorlar. Birinde ise domuzun kanı kullanılarak yapılan bildiğimiz bizim sucuk gibi bir şey varmış. Güney Kore'ye has bir şey değil. Domuz eti tüketen toplumlarda olan bir tür sosis, sucuk tarzı bir şey. Hatta ismi 'Blood sausage' ya da 'Buckwheat sausage' diye geçiyor. Google Görsellerde aratırsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Bu kadar çok takılmanın mantığı yok ya bence. :) Ben 7-8 çeşit yemeklerini yedim. Domuz eti ve alkol olmayanlarından. Hepsi harikaydı. O açıdan çok fazla endişe etmenize gerek yok. Damak tadımıza hitap eden ve dinen sakıncası olmayan bir sürü yemekleri var.
YanıtlaSilyaa ben koreli kim hyun joong'un hastasıyım ama köpek eti yediklerini bilmiyodum hedefim korece öğrenmek ve koreye gitmek 1 dilek hakkım olsaydı bunu dilerdim ama bu bilgiye ihityacım vardı sizz çok güzzel bir açıklama yapmışsınız çok teşekkür ederim sayanezide çok bilgi edindim :)
YanıtlaSilÖncelikle bu güzel yorumunuz için teşekkürler. BLogumda en çok okunan yazı olmasına karşın hiç yorum almamış olmam ilginçti doğrusu. Bu tür yazılar yazmak zaman alan ve araştırma gerektiren yazılar olduğu için çok sık yazamasamda buna benzer bilgilendirici yazılar paylaşmaya çalışacağım. Takipte kalın ;)
YanıtlaSilçok şaşırdım şu an sitede gezdikçe bambaşka şeyler öğreniyorum köpük eti yediklerini bilmiyordum hiç bir dizide de yoktu ya da farketmedim. bilgiler için teşekkürler
YanıtlaSilköpek eti yemiyorlar zaten keyiflerine kalmış bişey :) ayrıca kim hyun joonng çok atlı :)
YanıtlaSilbence duyduğun herşeye inanmamalısın:) kore mutfağıda onlara özgü bir şey :) türk mutfağıda bize...biz onların yediğini ilginç bulabiliriz ama onlarda bizim yediklerimiide ilginç bulabilirler ....bunun için canını sıkmaya gerek yok....
YanıtlaSilYazdıların en azından ilerisi için bir umut vaad edebilir Ancak Amiyane bir tabir vardır "köpek bok yemekten vazgeçmez" İzlediklerim ve gözlemlediklerim ile ileride bunun azalacağını hiçte ılımlı göstermemekte. Gençler bu konuya duyarlı olsa da. Adamlar çarşı pazar sanki çok doğalmış gibi (Kendilerine öyle gelmekte) hayvanları kafesler içinde sergiliyor ve isteyene öyle isteyenede pişirerek servis ediyorlar. Olay için ayrıca şahsi başka bir fikrim var. Bu insanların ağız tadı diye belirteceğimiz bir duyularınında olmadığıdır. Sulu ot içinde çorba gibi yemekleri mevcut.. Evet bizimde sulu yemeklerimiz var ama bana onlarınki iğrenç gelmekte. Ne kadar otlanla tatlandırmaya çalışsalarda bu onların alışkanlığı gibi görülmekte. Bizim osmanlı mutfağını acil görmeleri ve yemeklerimizi tatmaları gerek.
YanıtlaSilSaygılar.
teşekürler unnim!
YanıtlaSilYazın için teşekkür ederim ama ben şuana kadar iş icabı 8 koreli 3 çinli ile sohbet ettim 8 koreli de çok lezzetli oldugunu ve tükettiklerini söyledi çinliler ise mart ayında nadir tükettiklerini söyledi.
YanıtlaSilöncelikle yazı için teşekkür ederim. ben iki yıldır kore ile ilgileniyorum.tam olmasada birkaç şey biliyorum hedefim orda okuyup orada yaşamak.korelilerin köpek etiyle ilgili bilgilerini biliyordum. sizin azdıklarınzla daha da emin oldum
YanıtlaSilbence köpek etini koreliler yemiyo sadece yaşlılar yiyomuş
YanıtlaSilÜzülerek söylüyorum ne yazık ki durum bu şekilde değil. 27 ve üzeri birçok koreli arkadaşım var ve hepsi köpek eti yediklerini hatta manyak lezzetli olduğunu savunan 38 yaşında bir koreli arkadaşım vardı. Belki Türkiye'deki gibi muhafazakâr kesim belki yemiyor olabilir ama büyük oranda koreli köpek eti yiyor. Yazımda da bahsettiğim gibi bizim kırmızı ve beyaz et yediğimiz gibi sürekli tüketmiyorlar ama yiyorlar. Neyse yapacak bir şey yok. Kendi tercihleri.
YanıtlaSilBen unni değil oppayım bu arada :D
YanıtlaSilHİNDİSTAN'da inek kutsal sayılıyor ama İSLAM'da inek eti yemenin sakıncası yok ama köpek eti yemek haram ve BENCE KORE'de köpek eti yemek dinlerine ters olsaydı , dinine düşkün olan yemezdi.İSLAM'da yanlış bir davranış olduğu için BENCE hoş değil.Ayrıca tadı güzel ise bile bu sana İSLAM'da her istediğini yiyebilme hakkı vermez...
YanıtlaSilKöpek eti ,yiyenleri hasta etmiyor muymuş?
YanıtlaSilYok hayır :) yiyen koreli arkadaşım var ve sapasağlam ^^ Ayrıca sürekli dozmu eti yiyorlar. Domuz etide çok zararlı ve haram ama uzun bile yaşıyor koreliler :)
YanıtlaSilbence böyle sevecen bir devlet böyle yememeli sonuçta fanlarıyz
YanıtlaSilİzlediğim Kore dizilerinde hiç hayvanlara denk gelmedim. Sokakta gezen kedilere köpeklere.. Çok çok nadir. Ama özellikle zengin Rolü oynayan Koreli oyuncularda sıksık Kürk görüyorum. Kendim evde kedi besleyen ve hayvanlara çok değer veren biri olarak Ciddi manada soğudum Kore'den.
YanıtlaSililk defa korelilerin köpek eti yediğini duydum bildiğim idollerden hiçbiri yemiyo ama kuzey kore mi güney kore mi bu konuyu araştırmamın sebebi bugün öğretmenim ile tartışmamdı yine de bilgiler için teşekkürler
YanıtlaSilGüney Kore'de yaşayıp köpek eti yiyen arkadaşlarım var. Buna çok şaşırmamak lazım. Deniz ne çıksa yerim diyen türk milletinin yapamadığını koreliler zaten yapıyor. Denizde hatta herhangi bir suda yetişen herhangi bir şeyi yeme potansiyeline sahipler. Bazıları da küçükken veya merak ettiği için yemiş olabilir. Yemedim de diyebilir. Kültür farkı diyip geçelim çok da takılmayalım ;)
YanıtlaSil